MENÜ

MANDALA  
MozgásStúdió
és Biobolt   
B.örs,Lévai u.29. T:20/9713939
Nyitva:H-P 08-19h+órarend szerint 

 

TAICHI TANFOLYAM 

Péntekenként 17-19h TaiChi középkezdő csoport

 

Mindenkit szeretettel várok, nemre, korra, erőnlétre tekintet nélkül..

 Hozz magaddal vékony talpú tornacipőt, pólót és laza nadrágot…

TAICHI Oktatónk bemutatkozója:

Köszöntelek, Nevem Gellén Karcsi. A TaiChiChuan-nal a kilencvenes évek elején találkoztam. Kezdetben egy hazánkba szakadt kínai embertől tanultam (Pekingi 24-es formagyakorlatot), majd egy váratlan találkozásnak köszönhetően ismerkedtem meg Mesteremmel, akitől 12 évig tanultam. 1999-ben értem el oda, hogy a mester engedélyével elkezdtem tanítani. 

Az évek során számos saját csoportot alakítottam, edzőtáborokat, előadásokat tartottam. Meghívott vendégként szerepeltem 2005-ben a Pszinapszis-on, a Szívbarátok egyesülete rendezvényein, ill. számos rendezvényen. 2003-tól a Magyar Taoista egyházban éltem, dolgoztam. 

Hiszem és vallom hogy a TaiChiChuan messze túl mutat a formagyakorlatokon. A valódi önmegismerés útja ez, mely a magas szintű energetikai munkának köszönhetően olyan képességek hozz magával, melyekről a hétköznapi emberek csak álmodoznak. Az álmodozáson túl a lehetőség mindenki számára adott, hogy ezeket a képességeket felfedezhessük önmagunkban, s ezzel egy kiteljesedett életet élhessünk. A TaiChiCuan-ban nincs semmi varázslás. Pusztán gyakorolni kell, s követni az alapelveket, a többi nem a mi dolgunk. A fejlődés fokozatos, és maradandó… Nincs hirtelen váltás, nincs hirtelen megerőltetés. 

Ha szeretnél Te is útra kelni, harmonikus, kiegyensúlyozott életet élni, tarts velem. 

Bővebb információ a http://taichi.mindenkinek.webnode.hu/ találsz.

A foglalkozások Budaörsön a Mandalában péntekenként 17h-tól lesznek. 

Ha szeretnél egy ingyenes bemutató edzésen, előadáson részt venni, gyere el, s meglátod egy jó közösségben, jó hangulatban töltheted velünk az időt. A képzés folyamatos, egymásra épülő edzésekből, előadásokból áll. 

Az edzések havi díja 8000Ft, melyben a TaiChiChuan forma gyakorlat mellett, ChiKung-ot és előadásokat is hallgathatsz.

A havi díj minden hónap első foglalkozásán fizetendő. 

Mindenkit szeretettel várok, nemre, korra, erőnlétre tekintet nélkül.. 

Hozz magaddal vékony talpú tornacipőt, pólót és laza nadrágot… 

Gellén Karcsi 

Kérlek jelezd részvételi szándékodat!

 A taichi előtt csikunggal melegítünk be, ennek hatásairól olvashatsz itt:

 

Chi Kung -  9-99 éveseknek! 

A csikung alapvető célja a test és a lélek energiáinak harmonizálása, és az egészség megőrzése. A hosszú idő alatt különböző irányzatok alakultak ki, melyeknek céljai is mások voltak. Bizonyos csikung iskolák a szellemi fejlődést tartották fontosnak, és abban olyan eredményeket értek el, ami az átlagemberek számára hihetetlenek, megérthetetlenek voltak. Más csikung iskolák a testi teljesítőképesség és ellenálló-képesség határait olyannyira kitolták, hogy legyőzhetetlen harcosokká váltak. Az egészséget előtérbe helyező iskolák mesterei elismert gyógyítók voltak, és gyakran százéves kor fölött is kiváló egészségnek és szellemi frissességnek örvendtek.

 A csikung gyakorlatokat tekintve megkülönböztethetünk statikus, dinamikus és meditatív jellegűeket, de minden gyakorlat a jin-jang elv és az öt elem elve alapján működik. Fontos megjegyeznünk, hogy a csikung gyakorlása nem a hitre épül, a gyakorlatok közben érzékelhető jelenségek a természeti törvényeknek megfelelően zajlanak le az ön tudatától függetlenül.

Hazánkban ma már több autentikus csikung mestertől és irányzatból tanulhatunk. A legtöbb csikung egyesületnél közös gyakorlásokat is tartanak, ahol a mester kijavíthat bizonyos mozdulatokat és testtartásokat. Feltehetjük kérdéseinket a gyakorlással kapcsolatban. Van lehetőség elvonulásokra, ahol természetes környezetben intenzív gyakorlással komoly szellemi fejlődést érhetünk el. Rendszeres gyakorlással egy magasabb életminőségben élhetünk, ami környezetünkre is nagy hatással lesz. A csikung segítségével sokan gyógyultak ki komoly betegségekből, folyamatos gyakorlással megelőzhetőnek bizonyultak a könnyebb betegségek is. Sok gyógyító ajánlja és gyakorolja maga is a csikungot vitalitása és egészsége megőrzése érdekében.A csikung gyakorlatok egyik fő célja a testünk energetizálása és az energiapályák akadálymentessé tétele. Egész testünket behálózzák ezek a bizonyos, szabad szemmel nem látható energiavonalak, melyeket más néven meridiánoknak nevezünk.  Ha ezek a meridiánok blokkoltak, akkor a test bizonyos részein energiatöbblet, még más részeken hiány, azaz pangás alakul ki. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor előbb-utóbb testi betegségek alakulhatnak ki. Tehát a betegségeink nagy részének okozói ezek az energiablokkok, amik általában érzelmi traumák, félelmeink és stressz miatt alakulnak ki. A csikung gyakorlatok rendszeres végzésével ezek a blokkok megszüntethetők, és az energiaáramlás újra normalizálódik. Ez érzelmi szinten egyfajta felszabadulást jelent saját gátlásaink és korlátaink alól, ami csodálatos szabadságérzéssel tölti el az embert.

Az egyik legismertebb gyakorlat a csikungban a fa állás, ami szinte minden csikung egyesületben megtalálható és megtanulható. A gyakorlás közben feloldódnak blokkjaink, ami egyénenként más és más úton történik. Van, amikor gyakorlás közben mozogni, remegni kezd testünk. Ezeknek a mozgásoknak a segítségével a testünk elősegíti az energiaáramlást bizonyos blokkolt területeken addig, amíg azok meg nem szűnnek. Van, amikor régi emlékek vagy erős érzelmek törnek fel bennünk. Ezek az újra átélésük során feldolgozódnak bennünk, és végleg elengedhetjük őket. Ez a fizikai testünkben lévő blokkok érzelmi okának megszüntetését segíti elő. A testi, érzelmi blokkok oldódásának módjai nagyon sokfélék lehetnek és egyénenként változhatnak. A blokkok megszűnése után szabadon áramolhat az energia, ami csodálatos, felszabadult érzéssel tölti el a gyakorlót. Rendszeres csikungozással rendkívüli mértékben javíthatjuk általános közérzetünket.

 A Waitankung évezredes múltú. 1976-ig titokban őrzött, tudatosan kifejlesztett mozgássorozatból álló, békés, taoista Kung Fu. Egyesíti a gimnasztika, a gyógyítás és a meditáció elemeit. Célja a hosszú, egészséges, kiegyensúlyozott élet. Energiát termel, melyet koncentráltan hasznosít a mozgáselemekben és az akupunktúra-pontok masszírozásával.

Fokozza a szervezet védekező immunrendszerének erejét, ezáltal preventiv, betegséget megelőző szerepe van.

 A Wai-tankung Chikung-ot „Száz nap kung-fu”-nak is nevezik, mivel ha elég türelmesek vagyunk, és 100 napig gyakoroljuk, az energia általános színvonala növekedni fog, 300 nap múlva pedig fizikailag és mentálisan is jó egészségnek örvendhetünk.

Waitankung melléklet

Az élőlények életfolyamatainak egyensúlyát a meridiánokon, energiacsatornákon folyó életenergia, a csi biztosítja. Ha az egyensúly felborul, hiány vagy többlet lép fel, a test védekezőrendszere felborul, betegségekre leszünk fogékonyak. A távol-keleti gyógymódok közül a már Európában elismert akupunktúrával és akupresszúrával is a csi áramlását harmonizálják, és ezzel serkentik a szervezet öngyógyító erejét. A különböző csikung-gyakorlatok az életenergia (csi) keringését (kung) szolgálják.

Természetes rezgések

A keleti ember megfigyelései szerint az élőlények állandóan energiát termelnek. A kismadár például állandóan verdes a szárnyával, vagyis állandóan vibrál és energiát termel. Bizonyos helyzetekben az ember szervezete is extra energiát generál, ahogy a hideg időben, félelem, düh és szex során tapasztalható.

A waitankung mozgássora is a természetes vibrációra épül. A bevezető gyakorlatok után következnek a rázó-, vibrációs gyakorlatok, végül az akupresszúrás pontok masszírozása, amellyel a megtermelt energiát egyenletesen eloszlatjuk a testben. Az „összerázás” során fölvesszük a kapcsolatot környezetünk rezgéseivel. Ha reggel végezzük a gyakorlatot, szinte belerázódunk a világba. A waitankung a „vagyok” élménye. 

 A Waitankung évezredes múltú. 1976-ig titokban őrzött, tudatosan kifejlesztett mozgássorozatból álló, békés, taoista Kung Fu.

 • A Waitankung egyesiti a gimnasztika, a gyógyitás és a meditáció elemeit. Céja a hosszú, egészséges, kiegyensúlyozott élet.
 • A Waitangung energiát termel, melyet koncentráltan hasznosit a mozgáselemekben és az akupunktúra-pontok masszirozásával.
 • Fokozza a szervezet védekező immunrendszerének erejét, ezáltal preventiv, betegséget megelőző szerepe van.
 • A Waitankung kiváló hatása elsősorban középkorúaknál jelentkezik, amikor a Jang energia helyett a Jin kerül túlsúlyba és ennek eredményeképpen a betegségre való hajlamosság megnő.
 • A mai túlhajszolt életformában az eredetileg 50 évre tett középkorúság energiacsökkentő hatása már a 30., 40. év között jelentkezik.
 • Ezen túlmenően hasznos gyógymód a legelterjedtebb krónikus betegségeknél, igy izületi bántalmak, stressz, idegesség, magas vérnyomás, emésztőszervi panaszok, vérkeringési zavarok, fáradékonyság, súlyszabályozás, szexuális problémák, allergikus diszpozició esetén.
 • Természetesen itt a megelőző orvosi diagnosztika és tanácsadás szükséges. Előfordul, hogy a Waitankung egyedül is eredményes, de mint additiv, a gyógyulást elősegitő módszer, elsőrangu.
 • A Waitankung legalább annyira hasznos az egészséges szervezetnek is, mint a betegnek. Megmozgatja az egész testet, az összes izmokat, izületeket, a vérkeringést.
 • A gyakorlat végén általános a jó közérzet és a frissesség.
 • Felszabaditó, relaxáló hatással van az idegrendszerre is. A kellemetlen gondolatokat az ember a szó szoros értelmében ki- és lerázza.
 • Ugyanakkor önmagát felrázza, túlviszi a fix, zavaró gondolatkörön. Természetesen a rendszeres gyakorlás elengedhetetlen.
 • Az alapszabály az, hogy a rezegtetésen keresztül a belső energiát aktiváljuk a testben. Ezen keresztül a belső szervek feltöltődnek, az ősi Csi-vel, megszabadulunk a zavaró gondolatoktól, az izmok ellazulnak, a véráramlás és az energiaáramlás fokozódik és harmonizálódik az egész szervezetben.
 • A Waitankung ökológikus és ökonómikus.
 • Nem kell hozzá semmilyen felszerelés, különleges hely, hosszú távon kis befektetéssel (napi 45 perc) nagyon eredményes.
 • Szabad minden dogmától, előitélettől. Ugyanakkor hozzájárul egy örökérvényű felfedezéshez is:

 Hogyan hat a Waitankung ?

A rezegtetés segítségével:

v     a belső energiát aktiváljuk a testben, ezen keresztül a belső szervek feltöltődnek életenergiával,

v     megszabadulunk zavaró gondolatoktól

v     az izmok ellazulnak,

v     a vér- és az energiáramlás fokozódik és harmonizálódik

A Waitankung gyakorlatsora tizenkét rázógyakorlatból áll. Nagy hangsúlyt fektet az izmok tudatos feszítésére és ellazítására,

v     intenzíven hat mind a 360 ízületünk mozgékonyságára. Az állandó, finom, kíméletes rázás szinte megnyitja az ízületeket, óvatosan lazítja, oldja a merevségüket. A csi így újra akadálytalanul áramolhat az ízületekbe, ettől pedig azok jobban működnek. Segítségével az ízületi kopást hatékonyan megelőzhetjük.

v     A légzéssel egybekötött ritmikus rázás hatására a test blokkolt régiói megnyílnak.

v     Az elmélyült légzés, valamint az egyenes testtartás kitágítja a mellkast, a tüdő több levegőt képes befogadni, ennek köszönhetően a vitalitás növekszik, és arcszínünk egészségesebb lesz.

Az ízületek energiaátkapcsoló helyek

v     A láb és a kéz ízületeiben a jin és a jang energia fontos átkapcsolóhelyeit találjuk. Ezért az ízületek rázásával járó gyakorlatok elősegítik, hogy a jin energia janggá alakuljon – és fordítva. Az izmok ritmikus összehúzódása és ellazulása megerőltetés nélkül iskolázza az izomjátékot, ami a gyakorlat közben hatékonyan harmonizálja a munkával lévő izmokat, ezáltal csökkenti az izomszövetek feszültségi állapotát.

v     A Waitankung erőteljesen támogatja és fejleszti a jobb és a bal agyfélteke, valamint a két testfél képességeit, szimmetriáját, javítja a koordinációt. Az egyenes tartás és az állandó megfigyelés révén korrigáljuk a törzs tartáshibáit, ami a szervezet mélyebb régióira is kihat.

v     Az ízületek állandó ide-oda mozgásakor a véredények gyors váltásban húzódnak össze és lazulnak el, az így felfrissült, új életenergiával telített vér táplálja, fiatalítja a szervezetet, és serkenti az anyagcsere folyamatokat. 

A gyakorlatok menete

A gyakorlatoknál először a bevezető, ráhangoló, majd a fő mozgásgyakorlatokat, végül a csi lazító mozgást végezzük el. A kívánt hatás érdekében a sorrendet be kell tartani. Miután leráztuk a feszültséget és feltöltöttük magunkat friss energiával, akupresszúrával visszaadjuk a szervezetünknek a megtermelt energiát. A gyakorlatsor végén testi-lelki-szellemi síkon is élvezhetjük az oldottságot, a lényünket eltöltő finom, bársonyos, egyenletes meleg érzést. Az összes gyakorlat körülbelül egy órát vesz igénybe, de ha nincs elég időnk, le is rövidíthetjük, kihagyhatunk egyes részeket, a bevezető és levezető mozgássorozatokat azonban mindenképp végezzük el. A gyakorlatok között találunk kar-, láb- és törzsgyakorlatokat, koordinációs gyakorlatokat, lépéseket: mindegyik légzéssel egybekötött és ellazult, meditatív állapotba juttat.

A Waitankung előnye, hogy semmiféle előképzettséget, „ügyességet” nem igényel, idősebb korban is könnyedén elsajátítható. A békés, taoista kung-fu ökologikus és ökonomikus. Nem kell hozzá semmilyen felszerelés, különleges hely, és hosszú távon nagyon eredményes befektetés, ha rendszeresen gyakoroljuk.

v     energiát termel

v     fokozza a szervezet immunrendszerének erejét

v     betegségmegelőző szerepe van

v     kiváló hatása elsősorban középkorúaknál jelentkezik, amikor a jang energia helyett a jin kerül túlsúlyba, és ennek eredményeképpen a betegségekre való hajlamosság megnő.

v     Hasznos gyógymód a legelterjedtebb krónikus betegségeknél, mint például ízületi fájdalmak, stressz, idegesség, magas vérnyomás, emésztőszervi panaszok, vérkeringési zavarok, fáradékonyság, súlyszabályozás, szexuális problémák, allergiák.

v     megmozgatja az egész testet, az összes izmot és ízületet, serkenti a vérkeringést.  

                           Iratkozz fel hírlevelünkre és értesítünk minden új programról, tanfolyamról. 

 

 

Asztali nézet